Yüz tipine göre gözlük nasıl seçilmez? Gözlük Seçmenin İncelikleri


Gözlük yüz şekline göre değil ruha göre seçilir!

Bu ara karşıma devamlı aynı şey geliyor. Yüz tipine/şekline göre gözlük seçimi… Kare, oval, üçgen, elmas, kalp, armut yüz… Bunları kenara bırakın. Göz muayenesi oldunuz ve elinizde gözlük reçetesi. Aklınızda ise tek soru: Gözlüğümü nasıl seçeceğim? İnternet siteleri ve kişiler size yüz şeklinizin belirleyici olduğunu söylüyor ama bu doğru değil. Yüz tipine göre seçim yapmayı doğru bulmuyorum. Gözlük, rahatlık ve estetiğin yanı sıra “tarza” göre seçilir. Sizin ne hissettiğinize göre seçilir. Zevkleriniz, sosyal çevreniz, mesleğiniz, burun yapınız, saç renginiz, kaş yapınız… Bunların hepsi gözlük seçiminde etken unsurlar. Birçok parametre var yani. Sadece “sizin yüzünüz yuvarlak, size köşeli bir model gider” demek yeterli değil. Ayrıca çok hoş bir tabir de değil. Gözlük kişiye özeldir. Gözlük yüz şeklinize göre değil ruha göre seçilir!

İlk intibah önemli

Ruha göre seçilir derken ne demek istiyorum? Yüzünüzde taşıdığınız gözlük beden dilinde birçok anlam ifade ediyor. Bir gözlükle çok otoriter de gözükebilirsiniz. Çok naif de. Bu tamamen kendinizi bulmak veya nasıl göstermek istediğinizle alakalı. Bu videoda gözlük koleksiyonumu göstereceğim ve gözlüğün şekillerine dikkat etmenizi istiyorum. Benim yüzüm yuvarlak ve ben sadece köşeli modeller kullanmalıyım algısını yıkmak istiyorum artık. İlk intibah çok önemli derler. Aynı şekilde gözlük de insanların sizin hakkınızdaki ilk saniyelerde oluşturacağı yargılar açısından çok önemli. Kötü bir gözlük seçimi bu anlamda her şeyi mahvedebilir. Bir optik mağazasından ayrıldığınızda o gözlüğü siz kullanacaksınız ve seçtiğiniz gözlük sizi, zevkinizi ve tarzınızı ifade edecek karşı tarafa.

Gözlüğün de bedeni var!

Sadede gelecek olursak yüz tipinden ziyade önemli olan ve dikkat etmeniz gereken şeylerden bahsetmek istiyorum kısaca. Gözlük ekartmanı. Gözlüğün boyutu ya da bedeni de diyebiliriz. Evet, gözlüğün de bir bedeni var. Aynı ayakkabı numarası veya pantolon bedeni gibi. Yüzünüze atıyorum yuvarlak bir model denediniz ve komik göründünüz. Genellikle bir sonraki seçimde kişiler “yuvarlak gözlük bana yakışmıyor” diyerek ön yargılı olabiliyor. Hatta hiç takmak istemiyor. Bunu yıkmak da çok zor oluyor. Sizi komik duruma düşüren model değil, gözlüğün ekartmanı. 39 numara ayağı olup 48 numara ayakkabıyı giymek gibi bir şey bu. Ayakkabı çok güzel ama boyutu size göre değil. Yani önemli olan yüz tipiniz değil yüzünüzün genişliği. Gözlüğün sap kısmında teknik bilgiler yer alır. Sap uzunluğu, cam boyutu, burun köprüsü aralığı gibi. Demek istiyorum ki yüz tipinizden daha çok gözlük ve yüz uyumuna bakmak gerekiyor. Şunu da söylemem gerekiyor. Bazı müşteriler geliyor. Benim ekartmanım 54. Sadece 54 ekartman olan gözlükleri görmek istiyorum. Böyle bir şey yok. Kendinizi kısıtlamayın. 54 sayısı milimetre cinsinden tek camın boyutunu ifade ediyor. Camda bir bombe varsa bu sizi yanıltır. 62 ekartman bir gözlük size küçük de gelebilir. Gözlük ekartmanı size fikir verir. Aynı şekilde gözlüğün sap uzunluğu da. Atıyorum, gözlük sapları kulağınıza oturmuyor, havadaysa ve kısaysa o gözlüğün size küçük olduğu kanısına varabilirsiniz.

Gözlük, bütünün parçasıdır

Az önce de dediğim gibi katı olmayın. Bana hiçbir şey yakışmaz, bana o model gitmez ön yargısından uzak durarak istediğiniz modelleri deneyin. Kendinizi özgür bırakın. Bu aşamada optisyeniniz yanınızda olacak. Gözlüğün rengini seçerken kıyafetlerinizi baz alın. Gözlük bütünün parçasıdır. Görme gereci olmasının yanı sıra aksesuardır. Kombindir. Klasik renklerden hoşlanıyor ve renkli kıyafet asla giymem diyenlerdenseniz bu doğrultuda bir renk seçmek mantıklı olacaktır. Ama misal erkekler için konuşuyorum. Saat, ayakkabı ve gözlük… Kombininizde patlatabileceğiniz ve kontrast sağlayabileceğiniz çok fazla unsur yok. Kontrast sağlamak adına zıt olabilirsiniz. Biraz cesaretli olup vermek istediğiniz mesaj, algı ne ise bununla doğru orantıda renk kullanmakta fayda var. Devamlı olarak yüzünüzde taşıdığınız bir aksesuar olduğunu düşünürsek birden fazla gözlük edinmeniz farklı renkler konusunda daha cesaretli olmanızı sağlayabilir.

Gözlüğü mümkünse yalnız seçin

Bir diğer husus ise başkalarının zevkine göre gözlük almayın. Başka birinin onayına ihtiyacınız yok. Fikir alın ve değerlendirin ama etkisi altına girmeyin. Gözlüğü mümkünse yalnız seçin. Size yakışanı en iyi siz biliyorsunuz. İşinin ehli bir optisyen size yeterince yardımcı olacaktır.

Saçlar gözlük seçimini etkiliyor

Saçların uzunluğu/kısalığı ya da şekli gözlük seçimini etkileyebiliyor. Kısa veya uzun saçla seçtiğiniz gözlükler muhtemelen farklı olacaktır. Gözlük koleksiyonumdaki gözlükleri de buna göre ayırdım. Özellikle yuvarlak gözlüklerimi kısa saç kullanırken kendime daha çok yakıştırıyorum. Uzun saç ile çok basık ve kötü durduğunu düşünüyorum. Siz de gözlük seçerken bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Toparlayacak olursak gözlük seçimi basit bir olay değildir. Birçok parametreye dayanır. Yüz tipine göre gözlük seçimi tabiri yetersiz ve doğru değildir. Bu konuda tecrübeli bir optisyenden faydalanmak doğru olacaktır. Ancak buradaki en önemli unsur sizin ne istediğiniz. Bunu unutmayın.
Daha yeni Daha eski