Dinlendirici gözlük ne işe yarar?


Dinlendirici gözlük alsam başımın ağrısı geçer mi? Dinlendirici gözlüğü sadece kitap okurken mi takmalıyım? vb. gibi soruları çok sık duymuşsunuzdur. Maalesef birçoğumuz bu soruların cevabını yanlış biliyor.

İmaj gözlüğü, dinlendirici gözlük değildir

Dinlendirici gözlük diye bir kavram yoktur. Bu tamamen halk arasında kullanılan bir tabirdir. Bu kavram o kadar sık kullanılıyor ki; göz hekiminden optisyenine kadar bu tabir benimsenmiş.

Gözlük; miyopi, hipermetropi, astigmatizma gibi göz kusurlarını ve yaşın getirmiş olduğu fizyolojik bir olay olan presbiyopiyi düzeltmek amacıyla kullanılan tıbbi bir protezdir. Gözünüzde herhangi bir göz kusuru yoksa dinlendirici gözlük kisvesi altında almış olduğunuz hiçbir gözlük size fayda sağlamayacaktır.

Gözlüğün size yakıştığını düşünebilirsiniz. Aynı zamanda gözlük; kıyafet kombinlerinde tamamlayıcı bir unsurdur. Gözlük, sağlık gereci olmasının yanında bir de moda unsurudur. Bir göz hekimine gidip muayene olduktan sonra gözünüzde herhangi bir göz kusuru olmadığına ikna olduktan sonra numarasız bir gözlük edinebilirsiniz. Muayene sonucu gözlerinizde göz kusurunun çıkması sizin için bir bonus olabilir. Almak istediğiniz gözlüğün camını numaralı yaptırdığınızda sizi tamamlayan bir gözlük edinmenin yanında hayatın tüm güzelliklerini de net görmüş olursunuz.

“Ama ben kartal gibi görüyorum”

Optisyenler olarak; hayatında hiç göz hekimine muayene olmamış kişiler, imaj gözlüğü için optisyenlik müesseselerine başvurduğunda genellikle göz hekimine muayene olmalarını tavsiye ederiz. Kişiler genellikle uzağı “kartal” gibi gördüklerini ifade ederler. Ancak tavsiyeye uyulduğunda reçeteyle müesseseye başvuranların 0.50, 0.75, 1.00… gibi numaralarla geri geldiğini görürüz. Optisyenlik müesseseleri olarak bunu çok sık yaşadığımızı söyleyebilirim.

Yakın gözlüğü uzak gözlüğünden yaklaşık bir asır sonra bulunmuş. İnsanlar yakını görmediğini fark etmiş, birçok mercekle çözüm üretmiş. Uzağı görmediğini ise fark etmemiş. Bununla ilgili detaylı bilgiyi gözlük seçimi yazısında bulabilirsiniz. Gözlük icadından 350 yıl sonra gözlük sapının bulunduğunu düşünürsek gayet makul bir süre. Göz kusurunuz olmasa dahi ya da olmadığını iddia ediyorsanız; yetişkinler için senede bir, çocuklar içinse 6 ayda bir göz muayenesi öneriliyor.

Gözlüğün eğitimde ve trafik kazalarında rolü çok büyük

Gözlük, çağdaş, modern ve başarılı bir toplum inşa etmenin anahtarıdır. Görmeyen çocuk öğrenemez. Öğrenemeyen çocuğu ileride ne kendine, ne de yaşadığı topluma bir faydası olur. Trafik kazalarında da her sene binlerce can kaybediyoruz. Bu kazalarda gözlüğün yeri ve önemini sorgulamak gerekiyor.

Konuya dönecek olursak dinlendirici gözlük diye bir kavram olmadığını söyledik. Ancak günümüzde teknolojinin hayatımıza çok fazla entegre olması sebebiyle mavi ışığı filtreleyen camlar kullanıyoruz. Bir şeye dinlendirici gözlük demek istiyorsak bu camlar için bu tabiri kullanabiliriz. Mavi ışığı filtreleyen camların kullanımı ve dijital göz yorgunluğu ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Daha yeni Daha eski