Kontak lens kullanımı nasıl olmalıdır? Kontak lens nasıl takılır?


Kontak lensler doktor muayenesiyle haliyle kontak lens reçetesiyle satılan görme gereci. Muhtemelen doktorun sana kontak lenslerin nasıl takılacağını ve dikkat etmen gerekenleri uygulamalı olarak gösterdi veya optisyenin sana detaylı bir şekilde kontak lensler hakkında bilmen gereken her şeyi anlattı. Resmen mini bir kurstan geçtin ve hala zorluk yaşıyorsun. İşte bu yazı sana yardımcı olacak. Hadi başlayalım.

Kontak lensini arındır ve kontrol et

Şimdi ilk kural: Ellerinizi birçok mikroorganizmadan arındırmak. Temizlik imandan geldiği gibi lens kullanımında da en önemli kuraldır. Lenslerinize dokunmadan önce ellerinizi sabunla yıkayın. Kullandığınız sabunlar kremli ve losyonlu olmamasına dikkat edin. Ellerinizi yıkadıktan sonra durulama işlemini de iyi yapmalısınız ve tek kullanımlık havlu peçetelerle veya tüysüz bir havluyla kurulanmalı. Bu nokta önemli. Çünkü küçük tüy lifleri parmağınıza sıkışabilir ve bu da lenslere bulaşabilir. Haliyle gözüne sokmuş olursun ve o zaman lensleriniz artık konforlu olmaktan çıkar.

Elleriniz temiz ve kuru. Şimdi karışıklığa sebep olmamak adına her zaman aynı gözle başlamak önemli. Ben hep sağ göz ile başlıyorum. Sağ elim baskın. Alışkanlık edindim. Ama zaten iki gözüm de aynı numara olduğundan bir şey fark etmiyor. Ama sizin numaralarınız farklıysa sizin de alışkanlık haline getirmeniz önemli.

Kontak lensler bazen cam şişelerde olur ama genelde çoğu zaman onları küçük bir blister ambalajda görürsünüz. Kontak lensinizi bulmaya çalışırken zedelemeyin. Kontak lensler kolay kırılabilir veya çizilebilir olduğu için çok fazla büküp-sıkıştırmamak gerekiyor. Ve tırnaklarınız onlara zarar verebilir. Mümkünse tırnaklarınızı daha kısa kesebilirsiniz. Bu lense zarar verme olasılığını düşürdüğü gibi gözlerinizin de tahriş olmasını engeller. Kontak lensi baskın elinizin işaret parmağına yerleştirin. Bu sana daha fazla kontrol verecek. Lensi gözünüze takmadan önce inceleyin herhangi bir kusur var mı diye. Yırtık olabilir. Farklı bir yabancı cisim lensinizin üzerinde olabilir. Hatta bunlardan ziyade lensleriniz ters dönmüş olabilir. Ama bu korkulacak bir şey değil, merak etmeyin. Lensinize yandan baktığınızda mükemmel bir kase gibi görünüyorsa bir sorun yok demektir.

Kontak lenslerinizi takarken bir aynadan yardım almalısınız. Ayakta dik bir aynaya bakarak takmak ilk başta benim için zordu. Bende masaüstü için hem dekoratif hem de daha rahat takacağımı düşündüğümden masaüstü aynası aldım. Gerçekten de çok daha rahat takmaya başladım.

Göz kapaklarınızın refleksi bu takma işlemini biraz zora sokabiliyor. Sonuç olarak gözünüze yabancı bir cisim geliyormuş gibi refleks olarak bu hareketi yapıyor. Kontak lens takarken ne kadar sinir bozucu ve zor olsa da bu normal bir şey. Pes etmeyin. Göz kapaklarım için iki elimi de kullanıyorum. Sol elimin yani baskın olmayan elimin orta parmağını üst göz kapağımı tutmak için, baskın elim olan sağ elimin orta parmağını ise alt göz kapağımı tutuyorum. Ve işaret parmağımda olan lensi doğrudan korneanın üzerine koyabiliyorum. Elbette ilk başta bu söylediğim kadar kolay olmayacaktır. Lens kirpiklerinize dokunursa veya düşerse cesaretiniz kırılmasın. Sadece birazcık solüsyon ile temizleyip tekrar deneyin. Lens gözünüze oturduğunu hissettiğinizde sağa/sola — yukarı/aşağı bakarak tam olarak yerleşmesini sağlayın.

Lensi taktığınızda görüşünüzün hemen mükemmel olmasını beklemiyoruz. Lens gözünüze tam oturmalı. Özellikle astigmat varsa gözünüzde torik lenslerde bir ağırlık merkezi vardır. Lens tam oturmuyorsa biraz zaman tanıyın. Bir müddet sonra ağırlık o lensi doğru yere yönlendirecektir.

Kontak lensi takamadığınızda hevesiniz kırılmasın

Kontak lens takmak normalde basittir. İlk başlarda pratik yapmak gerekiyor. Bu pratikler biraz uzun sürse de kesinlikle cesaretiniz kırılmasın. Özellikle ilk kez kontak lens takmak birçok kişi için zor olabilir. İlk kontak lensimi 40. dakikada takmıştım. Umarım bu yazı sana faydalı olmuştur. Lens konusunda şuna dikkat etmelisin diyen ustalar için yorumlar kısmında bekliyor olacağım. Siz de kontak lens tecrübelerinizi benimle paylaşın. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın! Görüşmek üzere!
Daha yeni Daha eski